WIJZER WORDEN

Goede vragen | beter denken | wijzer worden.

Hoe we ergens over denken nemen we vaak voor lief, waarom zou je daaraan twijfelen?

 

Het is nog maar de vraag of twijfel juist niet op z’n plek is om iets niet zomaar als vanzelfsprekend te beschouwen. Neem je denken over iets wat je bezig houdt onder de loep. Ontdek gaandeweg denkpatronen, aannames, veronderstellingen, ideeën en andere hersenspinsels die je misschien wel bij moet stellen. Dat is soms hard werken, maar meestal heel bevredigend.

 

Breek uit je denkraam: vandaag denken wat je gisteren nog niet denken kon
Als je vandaag kunt denken, wat je gisteren nog niet denken kon, dan kun je zeggen dat je denken een sprongetje heeft gemaakt. Dan ben je iets wijzer geworden. Maar de wijsheid van vandaag is morgen weer aan grondig onderzoek toe. Dat is goed nieuws.

 

Een serie denksessies zet je aan het roer van je eigen denken en dat kan daardoor verbeteren. Door scherp te stellen wat je niet weet. Door het formuleren van een vraag die dat niet-weten uitdrukt. Door met die vraag aan het werk te gaan. Als je tot een denkonderzoek bereid en in staat bent, breek je telkens weer uit je denkraam en word je steeds iets wijzer. En met die wijsheid groeit je vrijheid. Althans, dat is de bedoeling.

 

Bezoekers van een filosofisch practicus hebben in de gaten dat ze in een kringetje denken waar ze zelf niet uitkomen en willen dat doorbreken.